Zidni sendvič paneli - Šta su i čemu služe?

Zidni paneli su sjajan način za dekorisanje doma, poslovnog prostora ili nekog drugog objekta. Jedinstveni su po izgledu te se njihovom montažom sam koncept enterijera donekle menja i daje mu se jedan novi pečat.

Neki među njima nisu samo ukrasni ili dekorativni zidni paneli, već imaju prednosti poput zadržavanja toplote i smanjenja buke, što je vrlo bitno ukoliko živite u bučnijem okruženju. Ali o njihovim prednostima nešto kasnije, sad sledi par informacija o njihovoj potražnji na tržištu.

Zbog čega su paneli za zid tako popularni?

Još nekada davno su postojale zidne obloge koje su ljudi koristili za oblaganje svojih kuća, da bi unutrašnjost njihovih domova bila toplija i komfornija za život. Danas smo tu tehniku oblaganja značajno unapredili, a obloge nazvali zidni paneli ili paneli za zid.

Oni su vrlo korisni, jer su izolacijski, te tako pomažu kućama da zadrže toplotu u unutrašnjosti prostorija, a samim tim i toplinu domova. Uglavnom se prave od krutih ili polukrutih komponenti, kao što su plastika, drvo, ili neki drugi materijal. Budući da su vidljivi unutar prostorija, teži se da zidni paneli budu jednostavni i vizuelno dopadljivi kako bi se mogli uklopiti u svaki prostor. Upravo zato se mnogi i nazivaju dekorativni ili ukrasni zidni paneli zbog čega ih mnogi i kupuju, jer uz njih imaju prostorije iz snove.

Koje su njihove karakteristike?

Iako ih danas mnogi smatraju dekorativnim oblogama, zidni sendvič paneli svakako imaju niz značajnih karakteristika. U nastavku vam isitčemo samo neke od njih:

  1. Lako se instaliraju

Danas je montiranje panela za zidove prilično jednostavno u odnosu na nekadašnje vreme, a toj jednostavnosti i praktičnosti su doprineli sami proizvođači, koji raspolažu raznim sistemima za odsecanje, da bi korisnicima celokupan proces učinili lakšim. Najvažniji korak jeste da se lepo povežu komadi, tako da međusobno budu čvrsto povezani nevidljivim ili vidljivim šavom, zavisno o kom se modelu radi.

  1. Širok asortiman materijala

Zavisno od prostora gde želite postaviti zidne sendvič panele, vi možete izabrati i materijal od kojih će isti biti izrađeni. Recimo, veliki broj modernih zgrada danas koristi vlaknaste obloge srednje gustine, jer su vrlo izdržljive i otporne na oštećenja. Ovakvi sendvic paneli za zid su na prvom mestu namenjeni objektima koji su izloženi habanju.

S druge strane, postoje i zidni paneli za kupatilo, koji su namenski napravljeni za ovakve vlažne prostore. Stoga, ako su vam potrebne obloge za toalet, spomenite prodavcu (kada budete razgledali ponudu) da su u pitanju zidni paneli za kupatilo, da bi vam predložio one adekvatne, koji su otporni na vlagu.

  1. Štite zidove

Posebno oni spoljni zidni paneli pomoći će vašem domu da bude sigurniji i manje izložen oštećenjima, ako se nalazite na nekom mestu gde se obavljaju česti radovi i vladaju buke. Da se na trenutak vratimo na zidne panele za kupatilo, koji ne samo da odbijaju vlažnost, već tako i štite vaše zidove i omogućavaju im da duže traju.

Inače je ove zidne sendvič panele vrlo lako očistiti. Bitna stvar jeste ta da će vam biti lakše da postojeći panel za zid zamenite novim, nego da oštećen deo suvog zida odlučite da popravljate.

  1. Dostupni su u raznim dizajnima

Baš zbog širokog izbora, kada je u pitanju njihov dizajn, ovi zidni paneli su danas poznati i kao ukrasni ili dekorativni zidni paneli. Pružaju neograničene mogućnosti, te možete naći one koji će odgovarati vašem dnevnom boravku, spavaćoj sobi, kupatilu ili možda poslovnom prostoru.

Možete se opredeliti za zidne panele za dnevnu sobu koji su visine stolice, ili one koji idu čak do plafona. Mogućnosti su beskonačne. Suština je da vam sendvič zidni paneli mogu pomoći da vaš enterijer dobije onaj potpuni izgled i tako mu pružite pravu prijatnost tokom boravka u istom.

Cene zidnih panela

Kada su u pitanju zidni paneli cena zavisi od samih dimenzija proizvoda. Dakle, potrebno je uzeti u obzir debljinu, dužinu i širinu, ali i sam model, da biste tačno znali koliko bi vas koštao željeni panel.

Što se tiče naših sendvič zidnih panela cena po m² iznosi 19, odnosno 22.8 evra sa PDVom, zavisno od toga za koji model se odlučite. Ovaj cenovnik se odnosi na zidni panel sa skrivenim zavrtnjem, koji je ispunjen poliuretanom.

S druge strane, imamo zidni panel sa vidljivim zavrtnjem ispunjen poliuretanom i samogasivim poliuretanom. Ovde cena počinje od 15.5, odnosno 18.6 sa PDVom.

Zidni paneli su za sva vremena

Činjenica je da zidni paneli predstavljaju trošak za svakog, ali ovo je sigurno investicija u koju vredi uložiti. Ne samo da ćete imati ukrašeniji zid, već ćete i mirnije spavati u prostoru gde je i toplije. Posebno kada su hladniji periodi, uz zidne sendvič panele izbeći ćete mogućnost da vam zidovi budu hladniji i više nećete ponavljati "ne mogu da se zgrejem", ma koje god grejno telo koristili.

O ugradnji zidnih panela svakako vredi razmisliti. A ukoliko želite saznati više o zidnim sendvič panelima za dnevni boravak, kupatilo, kuhinju ili neki drugi prostor, budite slobodni da nas kontaktirate na telefone: 065 80 27 8 27, 026 73 11 68 ili nam se javite putem pisane forme na Kontakt strani.